Σελίδες

Όνειδος: στην Τουρκία, δυσφημούν τους Έλληνες σε τουρκικές σειρές…


Η τουρκική εφημερίδα «todayszaman» δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

Μέλη της Ελληνικής μειονότητας που κατέχουν τουρκική υπηκοότητα στην Τουρκία, διαμαρτύρονται για τους χαρακτήρες που προβάλλουν συστηματικά στις τουρκικές τηλεοπτικές εκπομπές, σε μια ατμόσφαιρα παρόμοια με εκείνη της δεκαετίας του 1950 και του 1960, το οποίο δημιουργήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δυσφημώντας την ελληνική κοινότητα για πολιτικούς λόγους.
Στον Σύλλογο για την Υποστήριξη των ελληνικών Ιδρυμάτων ο Πρόεδρος Λάκι Βίγκας και η Γενικός Γραμματέας Κατερίνα Πρόκου Τούρκερ, κατέθεσαν καταγγελία από κοινού με το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (RTÜK), τα οποία κάνουν ελέγχους σε τηλεοπτικές εκπομπές, σχετικά με την προβολή αρνητικής εικόνας για τους Έλληνε. Σε γραπτή δήλωσή τους, οι Βίγκας και Τούρκερ αναφέρθηκαν στην εκπομπή "Ustura Κεμάλ" ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα της τάσης αυτής. Σύμφωνα με την καταγγελία:
«Ορισμένοι χαρακτήρες που εμφανίζονται στην παράσταση έχουν προκαλέσει δυσφορία στα μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζουν στην Τουρκία ως πολίτες αυτής της χώρας. Όλοι οι αρνητικοί χαρακτήρες όπως πόρνες, προδότες και συνεργάτες παρουσιάζεται ως Έλληνες».
Στην καταγγελία αναφέρεται ακόμη ότι οι κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι έχουν συμφωνήσει ότι σε όλη την ιστορία υπάρχουν παρόμοια κοινωνικά φαινόμενα, όπως η πορνεία, η κλοπή και η ανθρωποκτονία που θα μπορούσαν να υπάρχουν σε κάθε κοινωνία, γιατί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε λάθη, και κάλεσε τους πολίτες να μην αποδίδουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε οποιαδήποτε εθνικότητα ή κοινωνία.
Εστιάζοντας την προσοχή στο γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία στο παρελθόν λόγω αρνητικών χαρακτηριστικών που προβάλλονταν σε εφημερίδες καθώς και από την κινηματογραφική βιομηχανία (Yeşilçam), ο Βίγκας, δήλωσε ότι η τουρκική TV παρουσιάζει στην ώρα του ‘prime time’ προσβλητικές σειρές για τους Έλληνες.
Ο Βίγκας, λέει ακόμη: ‘Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει την Ελληνική κοινότητα, με αυτό τον τρόπο. Είναι άνθρωποι που υπηρετούν την Τουρκία ως νομοταγείς πολίτες αυτής της χώρας γιατροί, ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, δικηγόροι, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες’.
Παράλληλα, εξέφρασε δυσφορία σχετικά με τις πιθανές προκαταλήψεις των γειτόνων της Ελλάδας και τις αρνητικές αντιλήψεις τους.
Εκ μέρους της ελληνικής κοινότητας, ο Βίγκας RTÜK προειδοποίησε το κανάλι που προβάλλει αυτές τις εκπομπές και ζήτησε περισσότερη ευαισθησία απέναντι στις μειονότητες σε μελλοντικές τέτοιες παραγωγές.

Todayszaman 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου