Σελίδες

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ‘κουρδίσει’ την κομματική της μηχανή


Αφού φτάσαμε μετά κόπων και βασάνων στο νέο έτος και αφού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους, την Γερμανική καγκελαρία και τους λοιπούς τοκογλύφους να γίνουν πιο… φιλικοί με την Ελλάδα που κατέστρεψαν τα συμφέροντα και η διαπλοκή και να της δώσουν την δόση της, τώρα ήρθε η ώρα η Νέα Δημοκρατία να κοιτάξει σοβαρά την κομματική της μηχανή.
‘Οι αλλαγές και ανακατατάξεις σε όλους τους τομείς είναι απαραίτητες’ έλεγαν κορυφαία στελέχη της Συγγρού πριν από τις περσινές εκλογές. Περιμέναμε να τελειώσουν οι εκλογές, να περάσει το καλοκαίρι, να πάρουμε την δόση, τον προϋπολογισμό, τα νέα μέτρα…
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ωστόσο, η ‘ακινησία’ μέσα στα κομματικά όργανα έπιανε πάτο. Η περιφερειακή, η νομαρχιακή, οι τοπικές έγιναν δυσκίνητες και όπως συνήθως συμβαίνει μετά από εκλογικές αναμετρήσεις, έπεσαν σχεδόν σε απραξία.
Την ίδια ώρα που η Ν.Δ. αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε ένα ταχέως δύσβατο πολιτικό σκηνικό αφού οφείλει να κάνει αλλαγές, όχι στην ταυτότητά της, αλλά στο χαρακτήρα της για να μπορέσει να κοιτάξει τις εξελίξεις και το μέλλον της, η κομματική μηχανή παραμένει… ξεκούρδιστη.
Τα μέλη της στα Δωδεκάνησα είναι έντονα προβληματισμένα και δεν διστάζουν να εκφράζουν δυσαρέσκεια σε κάθε ευκαιρία. Οι αλλαγές είναι πλέον μονόδρομος.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ο Γενικός Διευθυντής της Ν.Δ. κ. Κώστας Τσιμάρας στο ‘Rhodes Times’ ο Ιανουάριος «είναι μήνας διεργασιών».
Αυτό σημαίνει κατά τον κ. Τσιμάρα ότι είναι η ώρα για αλλαγές τόσο στο οργανόγραμμα όσο και σε πρόσωπα.
«Θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί ‘αρρυθμίες’. Είναι κάποιες περιοχές ανά τη χώρα όπου χρειάζονται αλλαγές» όπως τόνισε.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αλλαγές αναμένονται στον τομέα Οργανωτικού της Ν.Δ. και σε άλλους τομείς και γραμματείες στις οποίες υπήρξαν παραιτήσεις ή μετακινήσεις λόγω των βουλευτικών εκλογών και συμμετοχών στο κυβερνητικό σχήμα (όπως π.χ. πολιτικού σχεδιασμού, αγροτικού, τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.) είτε στον δημόσιο τομέα ενώ αλλαγές επίκεινται και σε άλλες δομές.
«Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να χτίσει ένα καινούργιο κράτος: ένας βελτιωμένος δημόσιος τομέας, λιγότερη γραφειοκρατία, αποκρατικοποιήσεις, ανάπτυξη επενδύσεων, ενίσχυση επιχειρηματικότητας κ.λπ.» επισημαίνει άλλο στέλεχος της Συγγρού.
Ωστόσο, το βλέμμα στρέφεται σιγά σιγά προς το Συνέδριο του κόμματος το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί –από Ιούνιο και μετά λένε οι εκτιμήσεις ενώ οι πιο ψύχραιμοι το τοποθετούν πολύ αργότερα.
Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό: αυτή τη στιγμή η κομματική μηχανή έχει πέσει σε αχρησία. Η ‘κινητοποίηση’ γίνεται είτε σε περιόδους πριν από εκλογικές αναμετρήσεις, είτε γιατί κάποιοι θέλουν να προετοιμάσουν κομματικούς στρατούς δια παν ενδεχόμενον.
Και αυτή τη στιγμή, που το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό ένθεν και ένθεν οι υπεύθυνοι του κόμματος δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ότι περιμένουν την εντολή Σαμαρά για να προχωρήσουν στα… αυτονόητα. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα. Οι καιροί άλλαξαν και οι οργανώσεις απαιτούν βελτιωμένη λειτουργία μακριά από παλαιοκομματικές πρακτικές. Αυτό, φυσικά απαιτεί και πολιτική βούληση.  

Πέγκυ Ντόκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου