Σελίδες

Πατριάρχης Μόσχας: «Το μέλλον είναι κρυμμένο από τον άνθρωπο»


Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας τέλεσε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού για το νέο έτος.
Πριν από την έναρξη της προσευχής της Πρωτοχρονιάς από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απευθύνθηκε στο ποίμνιο με κήρυγμα.
Μαζί του συλλειτούργησε πλήθος αρχιερέων και κλήρου της Μόσχας.
Μεταξύ άλλων επισήμανε:
«Ο εορτασμός του νέου έτους είναι μια πνευματική έννοια, επειδή είμαστε όλοι άνθρωποι της πίστης. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον χρόνο με κριτήριο την εκκοσμίκευση. Πρέπει να έχουν ένα όραμα της ιστορίας, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την έννοια της σωτηρίας.
Τι συνέβη σε εμάς; Τι συνέβη με τους ανθρώπους γύρω μας; Τι έχει συμβεί στην κοινωνία μας; Τι συνέβη με την ανθρώπινη φυλή; Πού πάμε; Μήπως γινόμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι; Αυτό και μόνο το ερώτημα πρέπει να σκεφτεί ο καθένας για τον εαυτό του, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων και των πράξεων του.
Αξιολογώντας το παρελθόν έτος, πρέπει ο καθένας από εμάς να θέσει στον εαυτό του αυτό τον προβληματισμό. Και, φυσικά, ο καθένας θα απαντήσει διαφορετικά. Αλλά αν το αποτέλεσμα αυτού του προβληματισμού, καταλήξει στο συμπέρασμα πως, κάτι πρέπει να αλλάξει στην ποιότητα της ζωής μας, για να διορθώσουμε ό,τι είναι λάθος, αμαρτωλό, τότε πρέπει να ξεφύγουμε από το παρελθόν και να κοιτάξουμε σκεφτούμε το μέλλον.
Το μέλλον είναι κρυμμένο από τον άνθρωπο. Ο Κύριος δεν δίνει στους ανθρώπους την ικανότητα να βλέπουν το μέλλον -με σπάνιες εξαιρέσεις, όταν η ικανότητα αυτή δίδεται σε άτομα ιδιαίτερα πνευματικά, έμπειρα και ώριμα. Γι’ αυτό, μη γνωρίζοντας το μέλλον, μπορούμε να στραφούμε προς τον Κύριο με την προσευχή -με την ένθερμη προσευχή ζητώντας να μας βοηθήσει με την καλοσύνη Του πνευματικά, ξεπερνώντας τους πειρασμούς και τις παραπλανήσεις αυτού του αιώνα, ζώντας τη ζωή μας σύμφωνα με το νόμο του Θεού.
Θα προσευχόμαστε για την ευημερία της χώρας, για την Εκκλησία και για τον Κύριο να ενισχύσει την ενότητά της, για το μήνυμα της σωτηρίας για κάθε σύγχρονο άνθρωπο. Προσευχόμαστε για τους αγαπημένους μας, τους γονείς μας, τα παιδιά, τα αδέλφια, κυρίως για εκείνους που χρειάζονται μια προσευχή, για τους αρρώστους, εκείνοι που είναι φτωχοί πνευματικά ή υλικά. Και η συνάντηση του νέου έτους να γίνει μέσα σε προσευχή, με αξιοπρέπεια κοιτώντας το μέλλον…»

Βίντεο

(Με πληροφορίες από: Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου